Opublikowany przez: Monika C. 2020-04-08 14:34:30
Autor zdjęcia/źródło: Obraz klickblick z Pixabay
Szparagi oprócz intrygującego kształtu - uchodzą za afrodyzjak, posiadają także walory smakowe i zdrowotne. Zawierają mnóstwo kwasu foliowego, witamin z grupy B, wapń, magnez i potas. Białe i zielone szparagi nieco różnią się smakiem. Podpowiadamy dwa sposoby jak zrobić szparagi, tym razem białe. Podajemy także na przepis na sos holenderski, który nie należy do tych zalecanych przez dietetyków, ale raz w sezonie można sobie pozwolić na ten klasyczny przysmak.
Składniki (dla 3-4 osób):
1 pęczek białych szparagów
200 g klarowanego masła
3 żółtka (o temp. pokojowej)
Szczypta pieprzu cayenne
1 łyżeczka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Odłam zdrewniałe końce szparagów i obierz łodygi z włókien.
Ugotuj w wysokim rondlu (w pozycji pionowej, nie zanurzając w wodzie główek) lub usmaż na oliwie (tak przygotowane mają więcej smaku).
Kiedy szparagi się gotują (kilka minut w zależności od ich grubości, ok. 5-12 minut). Przygotuj kąpiel wodną, czyli rondelek i miskę, którą na nim oprzesz. W rondelku zagotuj tyle wody, żeby dno miski do niej nie dotykało - to bardzo ważne. Zmniejsz ogień i utrzymuj wodę na granicy wrzenia.
Rozpuść masło klarowane.
Żółtka przełóż do miski i zacznij ubijać na pianę. Następnie umieść miskę na rondelku z gotującą się wodą i nadal ubijaj, aż do zgęstnienia – po wyjęciu trzepaczki na powierzchni sosu powinien zostać po niej ślad. Stopniowo dodawaj maso, ciągle ubijając. Kiedy masło będzie połączone z żółtkami dodaj pozostałe składniki.
Sos najlepiej podawać od razu. Jeśli musi poczekać, utrzymuj go w cieple, ale już nie nad gotująca się wodą, a powierzchnię przykryj folia spozywczą, żeby nie powstał “kożuch”
Uwaga: jeśli zauważysz, że sos zaczyna się ścinać postaw miskę na lodzie i nadal szybko ubijaj, lub kilka kropel lodowatej wody (elementy ratunkowe warto mieć przygotowane, jeśli nie chcesz zaczynać przygotowywania sosu od nowa).
Ułóż białe szparagi na talerzach i polej sosem holenderskim. Dopraw gruboziarnistą solą i świeżo mielonym pieprzem.
Składniki (4 porcje):
1 pęczek białych szparagów
3 łyżki oliwy
4 pasy łososia szerokości 4 cm (najlepsza jest polędwica)
12-16 młodych ziemniaków (opcjonalnie ryż)
Sól, pieprz
koperek
Sposób przygotowania:
Odłam zdrewniałe części szparagów.
Wstaw wodę na ziemniaki i zacznij je gotować.
Oczyść łososia i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem.
Ułóż rybę na blasze (najlepiej na papierze do pieczenia) i dopraw.
Wstaw do nagrzanego na 100 ° piekarnika i piecz ok. 30-35 min.
Usmaż lub ugotuj szparagi.
Upieczonego łososia, szparagi i ziemniaki ładnie ułóż na talerzach, posyp drobno pokrojonym. koperkiem i skrop oliwą z pierwszego tłoczenia.
W ten sposób można podaważ z każdą rybą. Świetnie smakują z doradą, solą i dorszem.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.